Mourihoun-d'aigo
Samolus valerandi
Primulaceae
Autre noum : Pan-froument.
Nom en français : Mouron d'eau.
Descripcioun :Lou mourihoun-d'aigo es uno pichoto planto renadivo que trachis en ribo d'aigo. La maje-part di fueio soun basalo, d'un verd palinous. Fai de pichòti flour blanco di 5 sepalo e petalo en longo paniculo.
Usanço :Poudès acampa lou mourihoun-d'aigo e lou manja en ensalado (pan-froument).
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Samolus
Famiho : Primulaceae
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Ribiero
- Palun
Estànci :
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Samolus valerandi L., 1753
Espargouto(-roujo)
Spergula rubra
Caryophyllaceae
Autre noum : Praussèli.
Nom en français : Spergulaire rouge.
Descripcioun :Aquelo espargouto trachis sus li camin trepa e li tepiero seco "duberto" sablous, secarous e séusous. Rebalo souvènt au sòu. L'enflourejado èi glandoulouso alor que la baso de la planto a ges de péu. Li entre-nous soun mai long que li fueio e lis estipulo soun en lanço e pounchudo. Regardas tambèn li sepalo que dèvon agué lou bout redoun e li grano èstre bruno founso e rufo. Pensa de coumpara emé lis àutri espargouto pèr pas s'engana.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 5 à 25(35) cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Spergula
Famiho : Caryophyllaceae
Ordre : Caryophyllales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 6 à 8 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Si
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Mai à avoust
Liò : Tepiero seco
- Trepadou
Estànci : Mesoumediterran à Subaupen
Couroulougi : Paleoutemperado
Ref. sc. : Spergula rubra (L.) D.Dietr., 1840
(= Spergularia rubra J.Presl & C.Presl, 1819 )